Tuesday, August 16, 2011

Kad Raya oh Kad Raya..

Assalamualaikum dan salam ke 16 Ramadhan..sedar tak sedar kejap je 16 ramadhan..lagu raya dah dok putar tapi puasa jangan lupa :) bercerita mengenai kad raya ni..zaman sekarang ni dah makin canggih..yela mau taknya ada Facebook dan yang sama waktu dengannya..salah satu cara yang digunakan post gambar diri and tagged kawan-kawan tak pun guna sms sudah nak bagi ucapan raya ni...tapi kan berapa lama boleh simpan message tu..silap dah hilang tak pun dah delete..

Kad raya ni aku rasa tak lapok dek zaman..tengokla..macam-macam design kad raya sekarang..lawak ada..biasa ada tak pun kad raya siap ada bunyi dengan sekali CD dalam tu..selalu tuju kat kekasih la..
Bagi pendapat aku, kad raya still relevan..ada makna dan kenangan pada seseorang...nak dekat raya ni kan..kad raya jadi pilihan pengganti diri...

First kad raya dapat masa 2001 time tu darjah 5..budak sekolah..excited la sebab dapat kad raya daripada best friend..starting daripada tu la kami saling berbalas kad raya..wajib! hehe

     first kad raya...dah 10 tahun simpan :)

koleksi kad raya from best friend and cousin..tiap-tiap tahun send :)

Yang best masa sekolah..tak perlu guna pos tak pun setem nak kirim kad raya...bagi by hand aje..terasa best masa tu..sebagai balasan..aku pun kena la send la balik kat mereka sebagai tanda terima kasih..ecece..rindu nak buat balik macam tu...


kad raya masa zaman sekolah..rinduuuu

Bila kumpul kad raya..dalam 16 kad raya disimpan..banyak la juga...


banyak tak? :)

Memang aku akui..kad raya ni ada sentimental value kat diri seseorang..for me lebih suka hantar kad raya daripada gunakan teknologi sekarang..korang pula bagaimana?

p/s: setem sekarang kalau nak pos 60 sen je...tak la mahal.. :)

12 comments:

DaYaH JeLitA said...

wahh rindu...saya pon banyak dapat mane simpan ntah..nak kena selongkar carik nie..hehe

Aliah said...

@ dayah jelita: cari jangan tak cari :)

ekmal said...

dh lama x hantar kt raya, slalu anta kt special one je..:)

ame elms ! said...

wahhh . ame pun masih simpan lagi kad kad raya zaman sekolah dulu . :)

tapi sekarang dah jarang hantar kad raya dah . :|

Aliah said...

ekmal:untung the special one tu.. :)
ame:yup...masing2 ade busy kan..huhu

Niza said...

Semua card tu dah dibuang ...huhu

Aliah said...

@niza: kak...sayangnya...huhu

eera said...

kad raya ade value.. tapi zaman skrg ramai yg tak guna.. sbb sms lg cepat n murah.. tapi sms cm tak de value cm kad. kad sekurang2 nye boleh simpan kn.. hehe

eesyaheera said...

Dah lama tak dapat kad raya. Weekend ni nak cari kad raya lah. Dulu setem 20 sen je kan

Aliah said...

@eera:ade buruk baik jugak sms ni..betul2... :)

@eesyaheera: good luck..hehe..ha'ah kan...senang je nak pos...

yuyueyuliana said...

hehe. teringat kad raye zaman lama2. entah letak kat mana entah. haha

Aliah said...

@yuyueyuliana: selongkar balik..hehe.