Monday, June 27, 2011

Kek Batik

Salam and holla..kali ni kita buat segmen masak memasak ok? hari ini Chef Alia nak share penyediaan untuk membuat kek batik..so simple..korang pun boleh buat..tetiba nak makan kek batik hari ni sebab lama tak makan..hehe..

Bahan-bahannya:
  • Biskut Marie
  • Butter
  • Milo
  • Susu Pekat
Cara penyediaan:
  • Mula-mula hancurkan biskut marie tu..nak banyak mana biskut marie tu terpulang..
  • Then, panaskan kuali..masukkan butter..jangan sampai hangus butter tu...
  • Seterusnya masukkan susu pekat manis..(cap apa suka hati la)..kacau
  • Next step masukkan milo..kacau sampai la sebati...
  • Masukkan biskut marie yang dihancurkan tu..gaul..kalau biskut marie macam nak hangus..tuangkan air agar tak hangus..
  • Bila biskut marie dah sebati..angkat..letakkan dalam dulang..biarkan sejuk..
  • Sudah sejuk barulah kek batik tu dipotong dan boleh dihidang..
Senang je kan..kek batik ni sesuai dimakan bila-bila masa..sarapan pagi sampai la minum malam.

Inilah hasilnya

Tadaaa...Kek Batik

Cuba la..simple tapi sedap..

Catitan: Kek Batik mula-mula makan memang sedap tapi jemu kan kalau makan banyak..
Prepare air masak sebab kek ni manis

No comments: