Sunday, October 2, 2011

Akibat Kalau Nak Naik Bas 'Free'..Konon

Assalamualaikum and hye..dah beberapa tak update blog kan..maaf la ye kengkawan..jadi student ni dah macam-macam kerja kena settle kan..adat la kan..plus tanggungjawab baru menanti..later aku explain apa tanggungjawab tu..just tunggu je..hehe

Ok berbalik our main topic ni kan..as a student la kan..kalau tak ada transport nak ke kampus..pilihan yang ada ialah bas awam..ok..bas awam pun ok jugak kan..jaga sikit environment..so macam biasa suatu petang lepas kuliah habis..aku dan classmate pun tunggu bas..kebiasaanya bas berbayar la..ala Rapid KL tu..ada juga masa dapat naik bas yang tak perlu charge apa-apa pun..bas R----T..student UiTM Puncak Alam tahulah la kan :p
time tu dalam pukul 5 petang..and then bas tu pun muncul la.. dah fikir tak perlu bayar tambang bas..Aku pulak yang excited terlebih time tu...siap 'yeay2..naik bas free' gaya budak-budak la kan..

Tapi bila naik bas..dah rasa lain macam..kenapa gerak perlahan..naik jalan berbukit..tersenguk-senguk..macam scary je bila driver bas tu masuk gear..berbunyi lak..suddenly..semua hairan kenapa bas tu patah balik menghala balik ke Fasa 2..jalan pun dah macam kura-kura..akhirnya bas tu pun stop..rupanya minyak habis..aiyoo..

Yang aku dan student 1 bas gelak-gelak bila lalui pengalaman macam ni..but lega jugak bas tu berhenti kat tempat perhentian bas...selamat sikit...at last kena jugak naik bas Rapid KL..sampai jugak ke rumah akhirnya..

Moral of the story: Jangan naik bas free...haha

Nasib baik tak suruh kami tolak bas...adoi.. :P
Tata...

2 comments:

cik mun said...

hehehe..pengalaman baru tu..

Eja Razif said...

first week memang naik bus ijauuuu...start third week tros naik rapid...eheheh...lambatlah bus ijauuu...