Sunday, July 10, 2011

Cerpen membawaku ke....

Salam and hye…lupakan isu Bersih yang sebenarnya tak berapa nak Bersih…dok mengemas pagi tadi kat bilik (dah terlebih rajin) bersepah-sepah…aku terjumpa fail yang ada segala dokumen, sijil-sijil…and salah satu sijil membawa kenangan dan bermula la penulisan dunia blog aku..ecece..macam poyo

Aku start menulis cerpen ni masa Form 4.. rasa nak mencuba nak menulis cerpen timbul bila selalu dok baca cerpen best kat majalah tak pun antologi cerpen..tu tipu..idea nak menulis cerita ada tapi tak tahu nak mula macam mana…bila Dewan Bahasa dan Pustaka bahagian Utara anjurkan Menulis Cerpen Peribahasa..aku terus cuba..yup..aku nak cuba nasib..ada rezeki Insya Allah..menulis cerpen memang ambil masa mungkin singkat compare nak menulis novel..yelah nak kumpul bahan lagi..aku tulis cerita mengenai pemuda yang bakal ke tali gantung..flash balik apa yang dia buat sampai la meringkuk ke penjara..tu pun pening nak buat mula-mula..sapa watak utama..ada juga aku rujuk sikit kat majalah tak pun surat khabar pasal isu dadah ni..dah siap draft mestilah kena edit kan..aku serahkan draft cerpen tu kat cikgu untuk edit..mana la tau salah tatabahasa kan.. :P

After dah siap type dan hantar aku tawakal..and next year..awal tahun bila balik dari sekolah..aku dapat surat daripada DBP

Aku terkejut..biar betul..baca balik surat..ni betul-betul bukannya cobaan..syukur Alhamdulillah..


ni baru draft


Surat dari DBP...


Sijil penghargaan dari DBP..terharu :')

Bermula cerpen..aku dah suka menulis..and terhasil la blog ni....

Hajat nak menulis novel ada..maybe one day..Insya Allah..nak kena asah lagi..hehe



Lots a love
Aliah Husna

11 comments:

Rafidah Farhana said...

Baguslah :)
Nanti dah jadi novelis hebat boleh saya beli buku awak..

yunZ said...

huhu..hebatlah.kompem byk idea

cheritakhita-yuyunz.blogsp​ot.com singgah saya ya

fyna said...

waaa..bgosla.
kompem ayat sedap-sedap.
tak macam ayat kat belog fyna
hehhe...




jom singgah n follow belog fyna.
:)

Niza said...

Wah a talent nih..
asah jgn x asah
Kak niza dulu pun penah bercita2 nak jadi novelis... hehe..

Aliah said...

Rafidah:Insya Allah :)
yunZ:tak ade la hebat mana..syukur..ok dear
fyna:ala..sama je kita ni pun..hehe
Kak Niza:tak pe..lepas kita collaborate nak tak?

Fadliyana said...

teringat zaman skola~

Aliah said...

anis:rindu la...

syaimz said...

wow terer!

Aliah said...

syaimz:haha..biasa je

Fadliyana said...

btul3 rindu~

Aliah said...

anis: nanti kita ketemu ya